Problem z RAM'em - ANIAPG FORUM
reklama
reklama

Problem z RAM'em

Czyli wszystko o wszystkim i o niczym :)
Rafcio_3D
Posty: 34
Rejestracja: 28 cze 2015, 22:11

Problem z RAM'em

Postautor: Rafcio_3D » 20 lip 2015, 11:17

Witam
Mam problem z RAM'em przypisanym do Minecraft'a. Ostatnio wgrałem od nowa sys Win7. Miałem problem ze znalezieniem javy7 więc pobrałem jave8. Wszystko chodzi dobrze, mody działają. Lecz jest problem z pamięcią RAM. Wczesniej miałem przypisane 1024MB czyli 1GB a teraz jest ok. 499MB. Nie wjem czemu? W launcherze mam przypisane 1G, ale w Minectaft'cie jak sie nacisnie F3 to jest tam na górze w prawym rogu napisane ok. 499MB RAM. A im mniej RAM'u tym bardziej gra sie tnie :cry:
Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
CraftStones
Moderator
Posty: 269
Rejestracja: 10 gru 2014, 21:41
Kontaktowanie:

Re: Problem z RAM'em

Postautor: CraftStones » 20 lip 2015, 15:00

Wpływ masz w zasadzie na dane w pierwszym wierszu, dokładnie na jego końcówkę i tu pewnie masz 1024MB.
Rozumiem, że piszesz o drugim wierszu: Allocated memory - co jest wynikiem tego, co praktycznie uruchamiasz (gra z danymi modami) i wymaga do pracy tyle (i nie mniej) RAM.
(w pierwszym wierszu podajesz maximum, a dane z drugiego wiesza muszą się w tym mieścić).
Proponuję dodać Optifine (jeśli jeszcze nie masz) http://optifine.net/downloads.php i lub Fastcraft http://forum.industrial-craft.net/index.php?page=Thread&threadID=10820

Rafcio_3D
Posty: 34
Rejestracja: 28 cze 2015, 22:11

Re: Problem z RAM'em

Postautor: Rafcio_3D » 20 lip 2015, 18:48

Ale nadal bende mieć 499MB a ja chce tak jak wcześniej 1024MB. I jak to zrobic?

Rafcio_3D
Posty: 34
Rejestracja: 28 cze 2015, 22:11

Re: Problem z RAM'em

Postautor: Rafcio_3D » 20 lip 2015, 20:04

Sukces!
Po zainstalowaniu javy 7u79 znowu mam 1011MB!
A jeszcze jedno. Co to ta pamięć Allocated??? I czemu się tak szybko zapełnia?? Już mam 90% 918MB to źle??

Awatar użytkownika
CraftStones
Moderator
Posty: 269
Rejestracja: 10 gru 2014, 21:41
Kontaktowanie:

Re: Problem z RAM'em

Postautor: CraftStones » 21 lip 2015, 20:57

W tym miejscu widzisz ile pamięci jest wykorzystywanie "w akcji", przypisujesz 1G, a wykorzystywane z tego jest 90% (czyli do działania gry wykorzystywane jest 90% z tego co zadeklarowałeś w JVM Arguments).

Rafcio_3D
Posty: 34
Rejestracja: 28 cze 2015, 22:11

Re: Problem z RAM'em

Postautor: Rafcio_3D » 21 lip 2015, 21:08

A jeżeli mam 100% to źle?

Awatar użytkownika
CraftStones
Moderator
Posty: 269
Rejestracja: 10 gru 2014, 21:41
Kontaktowanie:

Re: Problem z RAM'em

Postautor: CraftStones » 22 lip 2015, 20:58

Jeśli gra chodzi (i nie masz błędu ErrorOutOfMemory), to nie, przy czym możesz zwiększyć z -Xmx1G na np. -Xmx2G w JVM Arguments (przy czym nie powinieneś tu ustawiać więcej niż 1/2 RAM, którą ma twój komputer, czyli nie więcej niż 1/2 fizycznej pamięci RAM).

Rafcio_3D
Posty: 34
Rejestracja: 28 cze 2015, 22:11

Re: Problem z RAM'em

Postautor: Rafcio_3D » 25 lip 2015, 21:09

Ok
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.


Wróć do „Dział - Minecraftowy Hyde Park”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


cron